Alt du trenger å vite om diamanter

 

VIKTIG Å VITE OM DIAMATER

Ingen diamanter er like, til tross for at det kan se sånn ut på papiret. Det betyr at man ikke kan bedømme skjønnhet eller verdi kun basert på graderingene på et sertifikat. Diamanter verdsettes etter sjeldenhetsprinsippet, og små nyanseforskjeller kan påvirke verdien betydelig. Her finner du alt du trenger å vite for å velge den rette diamanten for deg.

Mange kjenner til de såkalte fire C’ene – cut, carat, colour og clarity, altså sliping, karat, farge og klarhet. Det er imidlertid viktig å være klar over at det er flere faktorer som påvirker diamantens skjønnhet enn det som kommer frem på et sertifikat, eller en diamantrapport som det egentlig er. Husk at de ulike graderingene er et intervall – ikke et punkt.

Det er også viktig å være klar over at hvilken av faktorene som er viktigst, er helt opp til deg. Hvis du prioriterer størrelse, bør du være villig til å gå ned på farge og klarhet for å holde deg innenfor et eventuelt budsjett. Hvis farge og klarhet er viktigst, kan du vurdere en mindre sten. Mens hvis for eksempel både størrelse og farge er viktig, kan det være at du må gå ned på klarhet for å få den perfekte stenen for deg.

Når alt kommer til alt, er det din opplevelse av diamantens skjønnhet, briljans og ild (fargespill) som bør være avgjørende. Unngå å velge kun basert på et sertifikat. Vi anbefaler at du ser på flere stener og selv gjør deg opp en mening om hvilken som er vakrest før du bestemmer deg. Og husk at et diamantsmykke ikke bør anses som en økonomisk investering, men heller en emosjonell investering i deg selv eller din bedre halvdel – som skal vare i tiår eller aller helst generasjoner.

Karat (ct.)

Karat refererer til vekten på en edelsten – en karat tilsvarer 0,2 gram (ordet karat refererer også til renheten i gull, derfor forkorter vi gjerne som på engelsk med ct. for vekt på edelstener, og kt. for renhet i gull). Fordi en diamant på 2 ct. er langt mer sjelden enn en diamant på 1 ct., koster den også langt over det dobbelte av en på 1 ct. Prisene øker altså ikke lineært basert på vekt. Vær også klar over at en sten på rett i overkant av for eksempel 2 ct. ofte vil koste betydelig mer enn en sten som veier rett under 2 ct. Prisene gjør altså et lite hopp når man runder en halv eller hel ct. på grunn av høyere etterspørsel etter disse.

 

Radiantslipt diamant Foto: Benjamin A. Ward / DNX

Sliping

Slip refererer både til fasongen på stenen, og til kvaliteten på slipearbeidet. Det siste er den aller viktigste faktoren når det gjelder diamantens briljans og ild. En godt utført sliping gjør at lyset reflekteres optimalt, mens en dårlig sliping gjør at selv en sten av høy kvalitet virker matt og livløs.

Kvaliteten på slipingen avgjøres av en rekke ulike faktorer, som blant annet forholdet mellom stenens høyde og diameter, symmetri mellom fasettene og polering av overflaten. En diamant med graderingen ‘excellent’ betyr at alle faktorene er nærmest perfekte, og at lyset reflekteres fullstendig og fullkomment. En ‘poor’ sliping betyr at lyset forsvinner ut av stenen, og man sier at diamanten «lekker lys». Skal man utnytte de egenskapene diamanten er alene om å ha bør man ikke gå ned på slipekvaliteten. Da er det bedre å gå på kompromiss med farge eller klarhet. Diamanter som ikke er slipt optimalt kan koste 30-40 prosent mindre enn en dem med svært god slip.

Diamanter finnes i mange ulike slipeformer, hvor den vanligste er rund briljant. Fantasislipene som oval, prinsesse, cushion, smaragd og dråpe er også ettertraktet. Noen slipeformer kan gjøre at stenen virker større enn den er, som dråpe og oval. Vær ellers klar over at inneslutningene i diamanter med færre fasetter, som for eksempel smaragdslip, kan være mer synlige enn i stener med flere fasetter.

Farge

Vi tenker ofte på diamanter som fargeløse, men i virkeligheten er fargeløse eksemplarer svært sjeldne. De fleste har gul- eller bruntoner, og mange av diamantene som brukes i dag har en svak gultone. Jo mer fargeløs en diamant er, jo mer verdifull er den, og her kan små nyanser gjøre en stor forskjell. Unntaket er såkalte fancy-fargede diamanter, som, gule, blå, grønne og de aller mest sjeldne rosa og røde eksemplarene. Prisen er høyest for de med mest intens farge.

Det finnes flere ulike graderinger for fargenyanser, en av de mest vanlige er GIAs gradering fra D og nedover, hvor D er helt fargeløs og Z er lys gul. Betegnelsene River (D-E), Top Wesselton (F-G), Wesselton (H) osv. er også mye brukt. Siden helt fargeløse diamanter er så sjeldne og dermed svært kostbare, kan man få mye for pengene ved å gå litt ned på fargegrad. Stener med graderingen H og I har kun en svak fargetone, og virker ofte fargeløse for et utrent øye.

Vi anbefaler å velge fatning i gult gull eller roségull til diamanter med litt lavere fargetone, siden kontrasten får diamanten til å fremstå hvitere. På samme måte kommer helt fargeløse stener best til sin rett i en fatning av hvitt gull eller platina. Slipeformen har også betydning for hvordan fargen oppfattes. En svak gultone vil være mindre synlig i stener med mange fasetter enn i stener med færre fasetter. En fargetone blir også mer synlig i store diamanter enn i små.

Champagnefargede diamanter er blant de vakreste av alle naturfargede diamanter. De kjennetegnes av varme bruntoner fra lys champagne til dyp cognac. De er spesielt vakre fattet i roségull og passer veldig godt til en lys, nordisk hudfarge.

Sorte diamanter får sin farge fra store mengder inneslutninger, og er mer tilgjengelige prismessig enn de fargeløse. Majoriteten av stenene er behandlet for å intensivere fargen. Sorte diamanter er vanligvis helt ugjennomsiktige, og har en intens glans som gir steinene et nesten metallisk utseende.

Inneslutninger i diamanter

Klarhet

De fleste diamanter har inneslutninger, krakeleringer og fremmede mineraler. De ytterst få som er fri for dette er sjeldne og mer kostbare. Inneslutninger eller urenheter kommer i mange former, og antall, karakter og hvor de er plassert er viktig for hvor synlige de er. De hindrer lys i å passere gjennom diamanten, og forringer verdien betydelig. Inneslutninger eller krakeleringer som når ut til diamantens overflate kan gjøre at stenen går i stykker ved bruk.

Skalaen for inneslutninger går fra Flawless (FL) til I3. Inneslutninger i diamanter med gradering over SI1 vil sjelden være synlige for det blotte øye. Studer helst stenen selv, og be gjerne om å få se den med lupe.

Kimberley-PROSESSEN

Kimberley-prosessen er en internasjonal sertifiseringsordning som regulerer handel med rådiamanter. Ordningen ble etablert i 2003, og har som mål å forhindre handel med såkalte konfliktdiamanter, samtidig som den skal bidra til å beskytte legitim handel. Kimberley Process Certification Scheme (KPCS) beskriver reglene som styrer handelen med rådiamanter. I praksis betyr dette at diamanter kan kun omsettes dersom offisielle opprinnelsessertifikater foreligger.

I dag har 82 land i tillegg til alle de store diamantprodusentene forpliktet seg til å følge Kimberley-prosessen. 99,8 % av diamanthandelen er regulert av ordningen. Imidlertid forekommer det fortsatt rapporter om korrupsjon i enkelte medlemsland, og arbeidet for en 100 % konfliktfri handel fortsetter.

Vi garanterer at alle diamanter hos Juvelér Langaard er kjøpt fra legitime forhandlere i samsvar med Kimberley-prosessen og FNs resolusjon om kjøp av diamanter fra konfliktfrie områder.

Kilder:

GIA

The Kimberley Process